16 juni 2016 kl 21:06

Huskurer med mjölk

Mjölk har länge varit en självklar ingrediens i hemapoteket och är det fortfarande. Ur boken Praktiska Huskurer har vi hämtat följande råd:

- Varm mjölk är fortfarande en självklar ingrediens i många huskurer. Bland annat för att kurera förkylningar.

- Ibland kokade man hackad lök i mjölk och drack blandningen som den var eller med en klick smör i. När barnen rynkade på näsan åt drycken sötade man den med honung.

- Ingefära utblandad i honung som rörs ner i varm mjölk är en annan klassiker som använts mot hosta. Många hällde lite konjak i honungsmjölken. Då ansågs den hjälpa mot både hosta och andnöd.

- Halsbränna botade man genom att dricka lite mjölk eller sakta svälja en munfull grädde.

- Man strök även mjölk eller grädde på inflammerade sår för att de skulle läka. Självsprickor på händer och fötter sades läka om man strök ett lager tjock grädde över dem.

- Solsveda lindrade man helt sonika genom att stryka på filmjölk, helst gräddfil. Grankåda kokad i tjock grädde användes mot soleksem.

- Munsår ansågs bli bra om man smorde in dem med den lilla hårda kanten av stelnad grädde som bildas i gräddkannor.

Källa: Anna-Lisa Nyreröd, Praktiska Huskurer 1982

Av: Anna-Britta Ståhl
Kategorier:
Stäng artikel