16 november 2016 kl 14:11

Ska mjölk serveras i skolan?

Ja. I Livsmedelsverkets råd om skolmat står det att mjölk och vatten bör serveras varje dag till skollunchen. Skollagen säger att skolmaten ska vara näringsriktig och följa Livsmedelsverkets råd om skolmat.

Mjölk till maten gör det enklare att nå det näringsintag som råden förespråkar. Nästan inga skolmåltider klarar att täcka behovet av till exempel kalcium och riboflavin utan mjölk. Mjölken är extra viktig för de elever som äter små portioner eller inte hinner få i sig tillräckligt med mat på lunchrasten. 

Våra undersökningar visar att konsumtionen per elev och skollunch är i genomsnitt 1,8 deciliter. Vi vet också att eleverna uppskattar om det finns flera sorters mjölk att välja mellan och att de tycker det är viktigt att mjölken är riktigt kall.


I en mjölkautomat är mjölken alltid tillräckligt kall. Foto: Ester Sorri

I Livsmedelsverkets råd står att ett bra utbud i en skolkafeteria omfattar exempelvis:

  • Smörgåsar med pålägg
  • Mjölk, yoghurt och fil
  • Flingor/gryn/müsli
  • Grönsaker, gärna i bitar som snacks eller på smörgåsar
  • Frukt, gärna fruktsallad eller uppskuren i bitar

Det står också att ett bra mellanmål för en elev i årskurs 1–3 är två smörgåsar med pålägg, ett glas mjölk och en frukt. Frukosten kan vara något större.

För att frukost och mellanmål ska ge tillräckligt med näring bör de alltid inkludera tre byggstenar:

  • Mjölkprodukt (eller alternativ med liknande näringsinnehåll, till exempel berikad havredryck)
  • Bröd med pålägg och/eller cerealieprodukt (flingor, müsli)
  • Frukt och grönsaker

Kategorier:
Stäng artikel