26 juni 2017 kl 13:06

Amerikanska förskolebarn åt bättre i förskolan än hemma

Förskolebarn mellan 3 och 5 år från delstaten Oklahoma i USA åt bättre i förskolan än hemma, enligt en amerikansk studie. Barnen konsumerade mer frukt, grönsaker och mjölkprodukter med låg fetthalt samt mindre ohälsosamma livsmedel som sockersötade drycker i förskolan, jämfört med middagen som de åt hemma.

Dessutom fick barnen i sig mer kalcium och vitamin A per kalori under lunchen på förskolan jämfört med middagen hemma, vilket enligt forskarna troligtvis beror på det högre intaget av magra mjölkprodukter på förskolan. Enligt forskarnas slutsats ska både vårdnadshavare och barnomsorg erbjuda näringstäta livsmedel för att trygga näringsintaget för barn.

Även i Sverige delas ansvaret för barnens ätande mellan vårdnadshavare och förskola. Livsmedelsverket har tagit fram råden ”Bra måltider i förskolan”, som är ett stöd till beslutsfattare, kockar, förskolechefer och pedagoger.

Fotograf: Ester Sorri

Kategorier:
Stäng artikel