17 juni 2016 kl 15:06

Lev längre med franska vanor

Mjölk, yoghurt, ost, kvarg och bröd förlänger livet. Det visar en studie av franska mäns kostvanor.

I 15 år studerade franska forskare kostvanorna hos 960 slumpvis utvalda män i tre regioner i Frankrike för att se om det gick att identifiera livsmedel som minskade risken för tidig död. Samtidigt som deras kost registrerades intervjuades männen om utbildning, sjukdomshistoria, mediciner och livsstilsfaktorer som rökning, fysisk aktivitet och alkoholkonsumtion.

Resultaten visar att de som åt och drack mer mjölk, frukt och grönsaker än snittet, och konsumerade måttligt med yoghurt, kvarg och bröd, hade en lägre risk att dö i förtid.

Forskarna tror att mjölkens och mjölkprodukternas bidrag till ett längre liv har att göra med deras innehåll av bioaktiva proteiner* och/eller kalcium som binder fett i tarmen. 

Forskarna konstaterade också att det konsumtionsmönster som förlänger livet ligger i linje med gällande kostrekommendationer i många länder. 

*Bioaktiva proteiner har andra funktioner utöver att de bidrar med näring.

Kategorier:
Stäng artikel