30 november 2016 kl 13:11

Beställ tallriksmodellen från Hjärta mjölk – kostnadsfritt!

Sätt upp Hjärta mjölks tallriksmodell i förskolan eller skolan som inspiration. Använd den för att prata om vad som är bra mat och dryck. Och låt barnen rita sin egen tallriksmodell och diskutera hur vi ska äta för hälsans och miljöns skull.

Beställ en kostnadsfri affisch i A4-storlek hos Utbudet. Vill du se hur tallriksmodellen från Hjärta mjölk ser ut innan du beställer kan du titta på pdf:en som finns i slutet av den här artikeln.

Vi har utgått från Livsmedelsverkets tallriksmodell och lagt till mjölk som dryck. Med mjölk till maten blir det nämligen enklare att få i sig tillräckligt med näring. 

Visste du att mjölk som måltidsdryck bidrar med hela 18 av de 22 näringsämnen som vi behöver få i oss varje dag? Och att mjölk innehåller mycket näring i förhållande till sin volym? Särskilt bra för barn som äter lite eller har svårt att hinna äta klart innan lunchrasten är slut!

Vill du veta mer? Se våra filmer om betydelsen av val av måltidsdryck till lunch i förskolan och skolan:

Mjölkkampen förskola
Mjölkkampen skola 

Om tallriksmodellen

Tallriksmodellen är verktyg som hjälper oss att äta varierat. Den visar proportionerna i en måltid för att få i sig en bra balans av näringsämnen. Med det menas hur olika grupper av livsmedel kan läggas upp på tallriken. Tallriksmodellen talar inte om hur mycket vi behöver äta – det styr vårt energibehov, hunger och mättnad. Till exempel behöver små barn inte äta lika stora portioner som äldre barn och vuxna.

Tallriksmodellen är uppdelad i tre delar och liknar ett fredsmärke som är placerat på tallriken. Den består av en mindre del och två större delar. Alla tre delarna behövs för att näringsbalansen i måltiden ska bli bra.

  • På den lilla delen läggs proteinkällor som kött, fisk, ägg, mjölk och mjölkprodukter eller baljväxter som ärtor, bönor och linser. Mjölk som måltidsdryck tillhör också den här delen.
  • En av de två stora delarna är till för grönsaker, rotfrukter, baljväxter. Hit räknas även frukt och bär.
  • På den andra stora delen läggs kolhydratkällor som potatis, pasta, ris, mathavre, matvete, couscous eller bulgur. Bröd hör också till den här delen.

Beroende på hur mycket man rör på sig kan storleken på de två större delarna variera. Till exempel om man tränar och är aktiv i vardagen behöver kolhydratdelen vara lite större, eftersom energibehovet är större. Men sitter man stilla under större delen av dagen är det bra att minska på kolhydratdelen. Då får grönsakdelen bli större.