15 december 2017 kl 15:12

Humans of milk

Mjölk är något vi alla kan relatera till. Att vi på Hjärta mjölk älskar mjölk är ju förstås inget förvånande, men vilken är din relation till mjölk? Vill du berätta för oss? Skicka i så fall din berättelse och en bild (liggande format) till hjartamjolk@lrf.se så kanske det är just din historia vi lyfter i våra sociala kanaler.

Här är några personer som har valt att berätta om sin relation till mjölk: DaryaJohanAnette, Anton, von Zweigbergk och Fatima.   

 

Darya, 9 år, mjölkdrickare 

”Jag gillar mjölk väldigt mycket. Jag dricker tio glas per dag.
Det godaste att äta till mjölk är mackor och ugnspannkaka. Det brukar jag få hos mormor och morfar.
När jag blir stor vill jag bli sushikock. För jag gillar sushi och att laga mat. Men det är inte så gott med mjölk till sushi.
Jag tycker om kor. De är snälla. En gång var vi med klassen på en bondgård och hälsade på kalvarna. När man stack fram handen så sög och slickade de. Det var lite läskigt. En kompis började blöda lite på handen av det för att tungan var så sträv.
Men jag gillar hästar mer. Jag går på ridning och det är väldigt kul.”

 

 

Johan Smith, Falköping

"Jag har räddats till livet vid ett par tillfällen tack vare kor! Ena gången var när jag var deprimerad så var det två kor som såg detta. De kom fram och jag började klia dem under hakorna. De tyckte det var så skönt att de la upp sina mular på mina axlar och slappnade av så mycket att de somnade. Känslorna var så starka att jag fick livsgnistan åter tänd. Andra gången var när en nära vän hade begått självmord och då var jag själv med korna, kalvarna och allt så jag var tvungen att ta hand om alla djur då min dåvarande chef med familj var bortresta. Det gjorde att jag orkade med. Så jag tackar djuren för mitt liv.” 

 

Anette Gustawson, mjölkbonde, Billinge Gård:

"Jag hade koskräck.
Jag tyckte att de var stora och läskiga.
Men jag gick ändå i gymnasiet på en naturbruksskola för jag ville bli djursjukvårdare för smådjur. Jag lyckades undvika att komma nära kor ända fram till att jag tvingades ha praktik. Då hamnade jag på en mjölkgård och var så illa tvungen. Jag såg inte fram emot det.
Men redan första dagen så hände något. När jag satte mig mellan två kor för att mjölka och hade mitt huvud mot den varma magen var det som att något gick upp för mig. ’Det är ju det här jag ska göra!’, tänkte jag.

Nu skulle jag inte kunna tänka mig att leva utan mina kor. De är mina arbetskamrater.
Att få komma in till dem på morgonen, tända lampan och känna att det är upp till mig att se till att de har de så bra som möjligt. Det är en häftig känsla.

Varje ko har sin historia och sin personlighet. Vi har 130 kor men jag vet precis vem som är vems mamma och hur de brukar bete sig.
Det är en stolthet att få vara nära dem och arbeta tillsammans varje dag. Jag blir ofta tårögd när jag jobbar och slås av tanken på att det här är mina djur och hur mycket jag älskar dem.” 

 

Anton, 26 år. Musiker och ljudtekniker

”När jag var 13 år skrev jag en poplåt om mjölk. Det var en av de första riktiga låtarna jag skrev och handlar om en kille som älskar mjölk så mycket att han aldrig dricker något annat.
Jag och en kollega har ett litet projekt just nu där vi gräver längst bak i våra arkiv, och tanken är att göra ett album med nyinspelningar av våra tidigaste låtar, men varje låt i en egen genre.
Det är intressant att kombinera allt vi lärt oss om musik hittills med flummiga texter och melodier som vi skrev när vi var barn – och försöka få det att låta lika seriöst som när vi jobbar med andras produktioner.
Självklart är det med lite skämskudde som man lyssnar igenom de här grejerna, men också väldigt roligt och inspirerande. Hur tänkte jag när jag skrev Mjölk? Och hur låter Mjölk i ny förpackning?"

 

Zweigbergk - tre generationer mjölkdrickare

Solweig von Zweigbergk, 81, pensionerad lärare och skolledare: 
”Jag dricker ett glas mjölk varje kväll. Ibland så får man höra något larm om att man inte lever så länge om man dricker mjölk. Men jag är ett bevis för att det inte är så enkelt. Min pappa, som föddes på 1800-talet, älskade också mjölk. Han blev 92 år gammal.

Jag har alltid mjölk hemma. Annars känns det som att något är fel.
Min katt dricker det också ibland, men han gör det inte som andra katter. Utan han sticker ner tassen i glaset och slickar sen på den.”

Ludmilla von Zweigbergk, 58, strateg för barnrättsfrågor:
”Jag dricker också mjölk varje dag. Både dricker mjölk och äter yoghurt.
Jag hade lite svårt att justera mjölkmängden jag handlade när barnen flyttat ut. Så ett tag så blev det ofta på tok för mycket mjölk hemma i kylen. Då fick man dricka ikapp!
Ylva älskade mjölk tidigt. Första gången jag bjöd henne på glass när hon var liten spottade hon ut och ville ha en tallrik naturell yoghurt istället.”

Ylva von Zweigbergk, 29, produktionsledare inom event:
”Det är klart att jag har påverkats av att Mamma & Momma dricker mjölk, men jag tror att jag hade gjort det oavsett.
Jag har alltid druckit mycket mjölk och älskar olika kaffedrycker – så länge de innehåller mycket skummad mjölk. Man skulle kunna säga att jag vill hellre vill ha lite kaffe i min mjölk, än mjölk i kaffet. Jag tycker att mjölk passar till de allra flesta måltider, men t ex blodpudding och mjölk är en riktigt bra kombination.
När jag bodde i USA och Australien blev folk fascinerade av min relation till mejeriprodukter och framförallt mjölk & ost. Där är det inte lika vanligt att man konsumerar samma mängder som jag är van vid.”

 

Fatima Wedberg, 26 år. Barista

”Jag tycker att mjölken ska skummas till ungefär 56 grader. Den binder sig bra med kaffet då - och kaffet är tillräckligt svalt för att kunna drickas direkt.
Man får absolut inte gå över 65 grader, för då ändras molekylerna i mjölken och den kommer smaka bränt och inte binda sig.
Ska du göra latteart är det viktigt att inte få för mycket bubblor i mjölken, för då blir kontrasterna sämre i din cappucino eller caffe latte.
Vill man lära sig mer om hur man gör latteart så finns det såklart kurser. Men jag skulle verkligen rekommendera instruktionsfilmer på Youtube. Där finns jättemycket och man kan pausa när man behöver och träna, träna, träna hemma.
De senaste sex åren har jag jobbat med specialkaffe, det vill säga kaffe som är spårbart. Jag har arbetat på café sedan jag var 14, och är väl en typ av kaffenörd. Jag gillar hela kulturen på caféer. Den sociala biten, både med kollegor och kunder, är väldigt mysig.”